Archief

Gepeperde burgemeestersbrief over politieinzet in Midden-Delfland

Het zit burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland nog steeds niet lekker, dat het aantal beschikbare agenten in zijn gemeente soms tekortschiet. Deze week heeft hij zijn zorgen geuit in een brief aan de chef van de politieregio Den Haag.

De brief komt na de noodkreet van de buurtpreventie in Schipluiden. Volgens deze vrijwilligersclub zijn er steeds minder surveillances en moet de wijkagent zich vaker richten op andere zaken, waaronder verwarde personen.

"Mij bereiken signalen dat deze gedreven inwoners zich niet meer verzekerd weten van de steun van de politie als zij verdachte omstandigheden waarnemen of als zij (daarom) bijstand nodig hebben", schrijft Arnoud Rodenburg.

De burgemeester heeft de zorgen besproken in het wekelijkse Stafoverleg Veiligheid, waar ook de teamchef van bureau Westland bij zit. "In dat overleg constateerde ik dat deze steun ook niet meer verzekerd wordt", gaat Rodenburg verder.

Dat gaat volgens de burgemeester ten koste van de "gedrevenheid en motivatie van deze vrijwilligers om hun nek uit te steken in het belang van de veiligheid in mijn gemeente". "Als verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid en als bevoegd gezag kan ik dit niet accepteren", besluit hij. Rodenburg vraagt in de brief om maatregelen, "zodat de betrokken burgers zich weer verzekerd weten van de volledige steun van uw organisatie".

Zestien agenten tekort

Rodenburg vond vorig jaar december ook al dat er meer politieagenten bij moeten. Hij reageerde op een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarin staat dat het basisteam van politie Westland, waar Midden-Delfland ook onder valt, zestien agenten tekort komt.

De korpsleiding is om een reactie gevraagd.