Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Wieken korenmolen 's-Gravenzande draaien eind juni weer

De korenmolen aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande zal vóór zaterdag 30 juni weer in volle glorie draaien. Dan is het Westlandse Molendag. De 's-Gravenzandse korenmolen staat er nu kaal bij, omdat de roeden worden aangepast.

Er zijn eerder perikelen geweest met de molen. In februari 2014 braken de oude wieken af. Het duurde twee jaar voor er nieuwe waren gemonteerd en de molen weer kon draaien. Maar begin 2017 werd de rem er weer opgezet omdat er (landelijk) was gebleken dat de constructie van een dergelijk wiekenkruis niet stevig genoeg is.

Op advies van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) werden de nieuwe wieken op een andere manier gemaakt, namelijk met vier losse roeden in plaats van twee doorlopende. Die vier roeden werden met bouten bevestigd aan het wiekenkruis. Maar begin dit 2017 bleek bij een aantal molens dat de bouten los konden raken en dat de bevestiging kon roesten. Daarom zijn ze in november van de molen gehaald.De 's-Gravenzandse roeden worden in een fabriek in Hillegom aangepast. Secretaris Folkert Post van de molen verwacht dat de wieken medio mei terugkeren.

Bekijk hieronder de reportage over de roeden.