Archief
Michiel Steenwinkel

Michiel Steenwinkel

Politiek: 'Weinig mogelijkheden om zendmast Den Hoorn tegen te gaan'

Politieke partijen in Midden-Delfland zien weinig tot geen mogelijkheden om het plaatsen van een gsm-zendmast in de toren van de katholieke kerk in Den Hoorn te verhinderen. Dat hebben zij in een reactie laten weten aan een groep bezorgde burgers, die bang zijn voor de gevolgen van straling. "Gezondheidsrisico's mogen wij volgens de wet niet meewegen in de aanvraag".

De aanvraag van Vodafone voor het plaatsen van de zendmast leidde vorige maand tot de nodige onrust. Volgens omwonenden kan de straling leiden tot hoge bloeddruk en ziektes als kanker en diabetes. Ruim driehonderd mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend tegen de vergunningaanvraag. Het comité wil dat nieuwe masten buiten de bebouwde kom worden aangebracht.

Probleem is echter, dat de lokale politiek vrijwel geen invloed heeft op de beslissing. In het Nationaal Antennebeleid is vastgelegd dat een zendmast kleiner dan 5 meter vergunningvrij is. In dit geval is echter wel een vergunning aangevraagd, omdat het hier gaat om plaatsing in een monument. "Alleen mogen wij op grond van de wet dan alleen toetsen of de aanvraag het monument schaadt of niet", weet Rob Zwaard (CDA). "Andere overwegingen, zoals de gezondheidsrisico's, mogen wij niet meewegen."

Ook andere partijen zien weinig mogelijkheden. "In het geval van de zendmast is de katholieke kerk de enige partij die deze ontwikkeling kan stoppen", zegt Ed Roeling (Mijn Partij). En Sonja Smit (OGP): "Publieke druk zou de kerk er misschien wel toe kunnen bewegen af te zien van hun voornemen. Als de kerk besluit niet mee te werken, dan kan de mast niet geplaatst worden."

Ellen Snethlage (PvdA) merkt overigens op, dat er op dit moment al zendmasten aanwezig zijn in Den Hoorn. "Eén van deze antennes in de wijk Zuidmade is enige tijd geleden verwijderd. (...) Derhalve zoekt men naar een nieuwe plek ter vervanging van deze antennes. (...) De antennes die nu verwijderd worden, hebben geen enkele commotie opgeleverd en heeft, voor zover nu is geconstateerd, geen gezondheidsrisico's opgeleverd."

Maandagavond kunnen omwonenden terecht bij een informatieavond in De Hoornbloem, georganiseerd door Vodafone, het kerkbestuur en de gemeente Midden-Delfland. Ook het Antennebureau is uitgenodigd. Dit is het informatiebureau van de overheid over antennes en gezondheid. Burgers kunnen tijdens de informatieavond ook hun vragen stellen.

Bekijk hieronder het item dat wij eerder maakten over dit onderwerp: