Archief
Monica Overdijkink

Monica Overdijkink

Poolse fietsenbende voorlopig op vrije voeten

De laatste drie verdachten van een Poolse fietsenbende mogen hun proces in vrijheid afwachten. Dat besliste de rechtbank in Den Haag woensdag. De mannen mogen onder voorwaarden uit de cel. Volgens het Openbaar Ministerie is de groep een criminele organisatie die zich bezighield met fietsendiefstal. Eerder werden vier anderen al vrijgelaten. De hoofdverdachte is nog altijd spoorloos, meldt mediapartner Omroep West.

De groep, die bestond uit acht mannen, zou zich zo'n half jaar bezig gehouden hebben met het stelselmatig pikken van fietsen. Iedere week werden zo'n 15 tot 20 merkfietsen gestolen aan de Zuid-Hollandse kust. De fietsen werden vervolgens opgeslagen in loodsen in Rotterdam, Naaldwijk, Wateringen en Den Haag

De bende liep in oktober 2017 tegen de lamp. Het vaste patroon dat de groep er op nahield zette de politie op het spoor. Woensdagochtend werden de fietsen ingeladen om ze vervolgens op donderdag naar Polen te rijden.

Omdat er nog geen zicht is op een datum wanneer de zaak behandeld kan worden, mogen de mannen nu de cel uit totdat de zaak voor de rechter komt. "Het persoonlijk belang is groter dan het belang dat u vast blijft zitten", zei de rechter. De mannen zitten sinds hun aanhouding vorig jaar oktober in de cel.

Enkelband

Wel stelde rechter een aantal voorwaarden aan de vrijlating. Zo mogen de mannen geen strafbare feiten plegen en moeten ze straks bij hun rechtszaak aanwezig zijn. Ook zijn ze verplicht te komen als politie of justitie ze oproept.

Ook mogen ze geen contact hebben met de andere verdachten. En moeten ze zich binnen drie werkdagen melden bij de reclassering. "Als de reclassering dat nodig vindt, moet u ook meewerken aan bijvoorbeeld een enkelband", zei de rechter.

Verder moeten de verdachten een borgsom van 2500 euro betalen. "Die is bedoeld om aan alle voorwaarden te voldoen". En tenslotte mogen de mannen zich niet meer bezighouden met het slopen van fietsen als beroep. Een van de advocaten maakte bezwaar tegen de borgsom. Zij was bang dat haar cliënt vast moet blijven omdat hij het geld niet bij elkaar kan krijgen.