Archief

Nieuwe tegenvaller voor Trias Westland

Aardwarmteproject Trias Westland aan de Lange Broekweg in Naaldwijk heeft een nieuwe tegenvaller moeten verwerken. Bij de aanleg van de tweede boorput, waarin het gebruikte warme water weer terug de grond in wordt gepompt, zorgde een natuurlijke breuk op 1.188 meter diepte voor problemen. Daardoor moest afgelopen week uiteindelijk een zogenoemde vertakking worden geboord.

Bij de natuurlijke breuk in de grondlaag op de genoemde diepte stroomde de boorvloeistof - die bedoeld is om tegendruk te geven in het boorgat - weg in de breuk. Dit zorgde ervoor dat het boorgat korte tijd droog heeft gestaan en deels is ingestort. "Er zijn verschillende pogingen gedaan om de breuk te dichten en uiteindelijk is dit gelukt", aldus Trias. "De hoop was dat we na het dichten van de breuk de druk in de put konden opbouwen en het ingestorte deel weer vrij konden maken. Helaas lukte dat niet", aldus het projectteam.

In overleg met specialisten is besloten een alternatieve route naar beneden te kiezen. Hierdoor is diverse boorapparatuur die onderin de put te vinden was, verloren gegaan. Het oude boorgat is nu met cement gedicht en vorige week is vanaf 150 meter diepte een vertakking geboord. Die nieuwe boring zit inmiddels op ongeveer 1.100 meter.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de boring aan de Lange Broekweg aardwarmte van een diepte van 4 kilometer zou halen. Dit bleek echter niet mogelijk. Daarom is het project teruggeschroefd naar 2,3 kilometer diepte.