Archief

Verkenning in Westland 'voor de bühne' en 'poppenkast'

Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland zijn niet te spreken over de manier waarop de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Westland, het CDA, te werk gaat bij de zoektocht naar een nieuwe coalitie. Westland Verstandig spreekt van een verkennersronde die 'enkel voor de bühne' is en GBW spreekt zelfs van een 'totale poppenkast'.

Afgelopen weekend werd bekend dat oud-burgemeeester Koos Karssen van Maassluis en 's-Gravenzander Matthé Elema, sinds eind vorig jaar voorzitter van VVD Westland, zijn gevraagd om de coalitiemogelijkheden in kaart te brengen. WV-voorman Peter Duijsens zei maandag te hadden verwacht dat in een openbare bijeenkomst drie informateurs uit de drie winnaars van de verkiezingen bekend zouden worden gemaakt. "Alleen dan doe je recht aan de uitslag."

GBW-leider Remmert Keizer zei op WOS Radio de keuze voor een VVD-verkenner heel bijzonder te vinden. "De grootste verliezende partij wordt gevraagd een informateur te leveren. Dat geeft ook wel de richting aan die het CDA op wil. Dat heeft niets te maken met verkennen, maar voorsorteren op de route die men wil gaan lopen."

Volgens Keizer zouden CDA en Westland Verstandig als de twee grootse partijen eerst met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om te kijken waarover wel of niet overstemming is en dat moet dan kenbaar worden gemaakt. Om bij alle partijen langs te gaan, noemt Keizer 'poppenkast'. "Laat die twee grootste nou bij elkaar komen en betrek er wat mij betreft de derde er ook bij. Dat is wat de Westlandse bevolking het meeste vertrouwen heeft gegeven."

Duijsens stelt dat de kans om er in deze ronde met het CDA uit te komen, niet groot is. "Door zo te handelen kunnen ze blijkbaar een aantal van de lokale partijen, die samen meer dan twee keer zoveel stemmen kregen dan het CDA, buiten het bestuur houden", aldus Duijsens. "Westland Verstandig wil graag samenwerken en besturen, maar wel met partijen die eerlijk en open willen besturen en het belang van de Westlandse burgers voorop stellen."