Archief
Archief WOS Media 5

Archief WOS Media 5

Alleen boete voor illegale tewerkstelling Egyptenaar

De Haagse rechtbank heeft twee voormalige medewerkers van een bloemenexportbedrijf in Honselersdijk vrijgesproken van illegale tewerkstelling en illegale huisvesting van een Egyptische man. De voormalige eigenaar van het bedrijf moet alleen een boete van tienduizend euro betalen, meldt mediapartner Omroep West.

Het Openbaar Ministerie(OM) had tegen de drie mannen negen maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De voormalige eigenaar zou daarnaast ook een geldboete van tienduizend euro moeten betalen, vond het OM.

De Egyptenaar deed vijf jaar geleden aangifte tegen het bedrijf vanwege uitbuiting. Hij zou zijn onderbetaald en onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehuisvest.

Beschuldiging van uitbuiting onterecht

De rechtbank verklaarde woensdag dat de beschuldiging van uitbuiting onterecht was. Omdat die beschuldiging toch in het nieuws is gekomen, krijgt de toenmalige eigenaar van het bloemenexportbedrijf alleen de geldboete van tienduizend euro opgelegd, en geen andere straf.

Het OM kwam eerder al tot de conclusie dat de man niet uitgebuit is. Ze daagde de twee voormalige medewerkers van het bloemenexportbedrijf en de toenmalig eigenaar wel voor de rechtbank vanwege illegale tewerkstelling en illegale huisvesting.

Naastenliefde

De twee voormalige medewerkers van het bedrijf zijn van beide verdenkingen vrijgesproken. Ze hadden geen bemoeienis bij de aanstelling van de Egyptenaar. De voormalige eigenaar is wel veroordeeld voor de illegale arbeid van de man bij het bloemenbedrijf van 2006 tot 2012, maar niet vanwege de illegale huisvesting. Daarvan was geen sprake, aldus de rechtbank.

Tijdens de zitting gaven de drie medewerkers toe dat ze de man illegaal tewerk hadden gesteld. Volgens hen deden ze dat uit 'naastenliefde'. De Egyptenaar zou hen verteld hebben dat de behandeling van zijn zieke zoon in Egypte veel geld kostte.Schadeclaim

De Egyptenaar had een schadeclaim van 24.000 euro tegen de verdachten ingediend, maar die is door de rechtbank afgewezen. De rechtbank spreekt ook een uitzendbaas uit Den Haag vrij van het regelen van een vals paspoort voor de Egyptenaar. Het OM had hiervoor twee maanden cel geëist.

Categorieen:
Honselersdijk 112