Archief
Archief WOS Media 4

Archief WOS Media 4

Illegale Egyptenaar keert zich tegen bloemenexporteur

Ze zouden een illegale Egyptenaar voor een fractie van de beloofde verdiensten hebben laten werken en daartoe ook een vals paspoort en andere papieren hebben vervalst. Woensdagochtend stonden de 46-jarige directeur van een bloemenexportbedrijf uit Honselersdijk, twee van zijn naaste medewerkers en de eigenaar van een uitzendbureau voor de rechter. Zij hoorden onder meer celstraffen tot negen maanden (waarvan vijf maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen, zo meldt het Openbaar Ministerie.

De Egyptenaar komt in de zomer van 2004 of 2005 illegaal Nederland binnen. De directeur en zijn 41-jarige floormanager geven hem werk en laten hem verblijven in een kamertje op het bedrijf. Handig, want dan kan hij meteen 's nachts open doen als er vrachtwagens arriveren. Bovendien blijkt de Egyptenaar een harde werker.

Het gaat goed tot 2009 wanneer de Belastingdienst onverwachts langskomt. Om aan controle te ontkomen rent de Egyptenaar weg om daarna weer terug te keren. Toch wel geschrokken besluiten de directeur, de floormanager en de 47-jarige rechterhand van de floormanager dat het anders moet.

Ze benaderen de 45-jarige eigenaar van een Haags uitzendbureau met het verzoek om een vals paspoort te 'regelen' voor de Egyptenaar. Dat paspoort komt er, net als vervalste uurstaten die de directeur, de floormanager en diens rechterhand opstellen. De Egyptenaar betaalt in het bijzijn van de floormanager en zijn rechterhand 4.800 euro aan de eigenaar van het uitzendbureau voor het valse paspoort. Voortaan werkt hij zogenaamd voor het uitzendbureau.

Aangifte

Zo blijft de Egyptenaar tot 2012 aan de slag bij het bedrijf. Tot tevredenheid van de verdachten, die verklaren dat de man 'voor tien werkte'. Maar niet tot tevredenheid van de Egyptenaar die stelt dat hij maar een fractie van zijn verdiensten ooit heeft ontvangen. Hij gaat er vandoor en stapt in 2013 zelfs naar de politie om aangifte te doen, onder meer van uitbuiting en mensenhandel.

Volgens de officier van justitie is daarvoor te weinig bewijs. Maar er is wél bewijs voor de huisvesting en tewerkstelling van iemand die illegaal in Nederland verblijft, van valsheid in geschrifte en het vervalsen van een paspoort om dat mogelijk te maken.

'Goedgelovige labradors'

Zelf verklaren de verdachten dat zij het beste voor hadden met de Egyptenaar. Ze beschrijven zichzelf als 'goedgelovige labradors' die de Egyptenaar (die geld moest verdienen voor zijn zieke zoon) wilden helpen.

De officier van justitie hecht daar weinig waarde aan. Volgens haar wilden ze de Egyptenaar na de controle door de Belastingdienst graag terug omdat het zo'n goedkope en goede werker was. En ze zagen er geen bezwaar in om daartoe een vals paspoort te regelen en vervalste uurstaten op te stellen.



'Maling aan regelgeving'


"De verdachten hebben maling aan alle regelgeving over de positie van vreemdelingen en de bestrijding van illegaal verblijf en arbeid in Nederland", aldus de officier van justitie. Zij eiste tegen de directeur negen maanden cel (waarvan vijf maanden voorwaardelijk) en een geldboete van 10.000 euro, tegen de floormanager en diens rechterhand ieder negen maanden cel (waarvan vijf maanden voorwaardelijk) en tegen de eigenaar van het uitzendbureau drie maanden cel (waarvan eén maand voorwaardelijk). Die laatste is alleen vervolgd voor tewerkstellen en vervalsen van een paspoort.

De uitspraak is over twee weken.

Categorieen:
Honselersdijk Economie