Archief

Geboortegolf van lammetjes bij de Vockestaert in Schipluiden

Het gaat helemaal los in lammetjesland. Er zijn er bij de Vockestaert in Schipluiden in korte tijd al 170 geboren en dat worden er nog veel meer. De verwachting is dat er zo'n 250 schapen komen.

De data wanneer de ram zijn werk moest doen zijn strak gepland, want de herder wilde graag voor Tweede Paasdag de boerderij openen zodat iedereen de lammetjes kan bewonderen. "Dus vijf maanden voor die tijd moest hij aan de bak bij de vrouwtjes", aldus herder Lex Thoen.

"De ram mag van de ooien ( vrouwtjes schapen ) er maar één keer op. Daarna willen ze geen polonaise meer aan hun lijf", zegt de herder. "Anders wordt het een beetje een Me Too verhaal".

Nu komen er nog zo'n honderd lammetjes bij de net geboren 170 lammetjes, daarom zijn er ook stagiaires ingezet die dag en nacht paraat staan voor de bevallingen van de ooien.

Omdat de kudde straks zo groot is heeft Thoen er een extra hondje bij. Deze gaan nu in opleiding bij de twee andere honden van de herder. In de lente gaan de honderden schapen de polder in.

En Tweede Paasdag kan iedereen de lammetjes komen bewonderen bij de Vockestaert in Schipluiden.

Categorieen:
Algemeen