Archief

Test bij De Lier met slimme vondst tegen geluidsoverlast

De provincie Zuid-Holland gaat op de N223 (Burgemeester Van Doornlaan/Crezeelaan) in de buurt van de bebouwde omgeving van De Lier een innovatie tegen geluidsoverlast testen. Het gaat om een stalen of gietijzeren element dat in de berm van de weg wordt gelegd en specifiek is ontwikkeld voor het terugbrengen van geluid dat door vrachtverkeer wordt veroorzaakt.

De WhisstoneZV voor zwaar verkeer is ontworpen door het bedrijf 4Silence uit Enschede. Dat heeft ook al betonnen elementen ontwikkeld voor het normale wegverkeer. De Whisstone heeft een aantal gleuven met verschillende dieptes. De geluidsgolf scheert horizontaal over de elementen, waarbij de moleculen de gleuven in schieten. Bij het weer omhoog komen botsen ze met de zich horizontaal verplaatsende moleculen die daardoor omhoog afbuigen. Het gevolg is een geluidsreductie van 2,5 tot 4 decibel.

De provincie koos de WhisstoneZV uit vier inzendingen in een project dat samen met de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) is opgezet. Beide provincies hebben veel vergelijkbare wegen met hoge verkeersintensiteit en dus ook geluidoverlast. Het ontbreekt de wegbeheerders nog aan (extra) maatregelen om kleine geluidsverminderingen te realiseren tegen relatief lage kosten. Daarom gaan ze op zoek naar slimme innovaties. Negentien ondernemers hadden zich met hun innovatieve idee├źn aangemeld.

Categorieen:
De Lier Algemeen