Archief

Bedrijfsleven steekt miljoen in Horti Heroes, gemeente Westland een kwart

Het Westlandse bedrijfsleven steekt voorlopig een miljoen euro in Horti Heroes, B en W van Westland willen een opstartbijdrage van 253.000 euro verstrekken. Met deze financiële injecties zou het project vervolgens op eigen kracht verder moeten kunnen. Dit werd maandagavond naar voren gebracht tijdens een presentatie voor leden van de Westlandse gemeenteraad.

De Stichting Horti Heroes is onder meer opgericht om het ondernemerschap bij Westlandse jongeren in en rondom de tuinbouw te stimuleren en om talentvolle jongeren van buiten de regio aan te trekken. Horti Heroes, die nauw zal samenwerken met het World Horti Center in Naaldwijk (en tevens aldaar gehuisvest wordt), werd in mei dit jaar gelanceerd onder de naam Westland Talent Academy.

Over het waarom van dit initiatief zei Desh Ramnath namens de stichting: "Als je het nu niet doet, ben je over tien jaar te laat." En over de kans van welslagen: "Als er eenmaal tien bedrijven meedoen, komen er vervolgens twintig bij."

Bij de namen van deelnemende bedrijven miste Peter Duijsens (Westland Verstandig) bloemenveiling Royal Flora Holland. In reactie daarop zei Ramnath, dat Flora Holland de voorkeur heeft gegeven aan de start-up 'Let it grow'.

Frank Binnekamp, directeur van Juva (voorheen de holding Westland Infra) brak een lans voor de formule van de Horti Heroes. De tijd van "kennis maakt macht" is volgens hem voorbij. "Het is nu de tijd van kennis delen", onderstreepte Binnekamp.

Start-up mania

Een van de doelstellingen van Horti Heroes is het oprichten van innovatieve ondernemingen. Raadslid Maxim van Ooijen (D66) bracht naar voren, dat er in ons land sprake is van een ware start-up mania. Hij wees er op, dat volgens recente cijfers een zeer hoog percentage start-ups mislukt. Namens de Horti Heroes ziet Roel Raatgever de schijnwerper liever anders gericht. "Het gaat om de bedrijven die het wél halen!", zei hij.

Te mannelijk

De positief reagerende CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil ("Hier word ik buitengewoon enthousiast van") vindt het logo van Horti Heroes - met daarin een vuistarm met prominente spierbal - te veel op mannen gericht. Hij wees op het sterk toenemende aantal vrouwelijke ondernemers. Daar kwam tijdens de presentatie geen reactie op.