Archief

'N468 onder voorwaarden overnemen van provincie'

Een meerderheid van de gemeenteraad in Midden-Delfland vindt dat de gemeente de provinciale weg N468, tussen Maasland en Schipluiden, onder voorwaarden moet overnemen van de provincie Zuid-Holland. Op deze manier houdt Midden-Delfland zelf de regie over het treffen van maatregelen.

De N468 bevindt zich op een veendijk en is daardoor zeer onderhoudsgevoelig. Op de weg geldt een gewichtsbeperking van 20 ton, maar dit zorgt voor problemen voor omliggende melkveebedrijven. Melkwagens kunnen tegenwoordig gemakkelijk meer dan 20 ton wegen. Om bekeuringen te voorkomen zouden extra ritten moeten worden gemaakt, maar dit heeft financiƫle gevolgen voor de agrarische sector.

De discussie over deze weg loopt inmiddels al jaren. De provincie is eigenaar van de weg, maar wil er eigenlijk van af. De gemeente zou de weg dan over moeten nemen, maar moet dan in haar eentje de hoge kosten dragen voor het opknappen ervan.

VVD, CDA, Mijn Partij en PvdA willen nu dat het Hoogheemraadschap van Delfland samen met de provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de weg geschikt maakt voor voertuigen met een maximumgewicht van 40 ton. Midden-Delfland kan de weg dan onder eigen voorwaarden overnemen.

Op de N468 moet overigens ook na de overname een gewichtsbeperking van 20 ton blijven gelden, maar dan met een uitzondering voor bestemmingsverkeer; melkwagens kunnen dan door middel van een vrachtbrief aantonen dat zij daar mogen rijden.