Archief
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat

Blankenburgtunnel verder onder de naam Maasdeltatunnel

Nog voordat de Blankenburgtunnel wordt aangelegd is het bouwwerk al van naam gewijzigd. De tunnel op de grens van Vlaardingen en Maassluis aan de ene kant en Rozenburg aan de andere kant draagt voortaan de naam Maasdeltatunnel.

De oeververbinding komt feitelijk op grondgebied van Vlaardingen en Rozenburg (gemeente Rotterdam), waardoor zij de naam mochten kiezen. Deze naam past volgens de burgemeesters en wethouders het meest bij de omgeving, in tegenstelling tot Blankenburg, dat verwijst naar een voormalig dorp op het voormalige eiland Rozenburg.Verder zijn er ook namen gekozen voor de twee viaducten, de landtunnel en het knooppunt dat gaat ontstaan. De Landtunnel krijgt de naam Hollandtunnel. Die is vernoemd naar het graafschap Holland, waarvan de onafhankelijkheid werd ingeluid door de op 29 juli 1018 door graaf Dirk III gewonnen Slag bij Vlaardingen.

Het viaduct Rijksweg 24-Maassluissedijk krijgt de naam Dirkviaduct. Dit is vernoemd naar Dirk III, die van 993-1039 graaf van Westfrisia/Holland was. Het viaduct Rijksweg 24-spoorweg krijgt de naam Othildeviaduct, vernoemd naar Othilde van Saksen, gravin van Holland, en echtgenote van Dirk III.

Tenslotte is de naam Flardingaplein gekozen voor het knooppunt Rijksweg 24-A20. Flardinga was in de elfde eeuw de gangbare aanduiding van het huidige Vlaardingen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen