Archief
WOS Media

WOS Media

Pleidooien voor vuurwerkvrije zones in Westland

Meerdere fracties in de Westlandse gemeenteraad zijn voorstander van invoering van vuurwerkvrije zones in de gemeente. Dat kwam donderdagavond naar voren in een commissievergadering waarin onder meer het beleid rondom de jaarwisseling op de agenda stond. Waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne gaat de mogelijkheden voor zulke zones onderzoeken.

Bij vuurwerkvrije zones wordt vooral gedacht aan de omgeving van kinderboerderijen, speeltuinen, verzorgingstehuizen en mogelijk ook scholen. In omliggende gemeenten als Maassluis, Midden-Delfland en Den Haag wordt al langer gewerkt met vuurwerkvrije zones.

Het was CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil, die er als eerste spreker voor pleitte om in Westland een proef te houden met dit soort zones. Hij kreeg direct bijval van Tamara van Riet (D66), Leen Snijders (ChristenUnie-SGP) en Linda Strijker (PvdA).

Peter Duijsens (Westland Verstandig) meende, dat het inmiddels al te kort dag is om nog voor de aankomende jaarwisseling proefgebieden aan te wijzen. Ulbe Spaans (GroenLinks) sprak daarentegen de verwachting uit, dat dit vrij snel te regelen is.

Zand onder vuurton

Dave van der Meer (LPF) wil graag, dat er een informatieactie komt met betrekking tot het gebruik van zogeheten vuurtonnen tijdens de jaarwisseling. Veel gebruikers beseffen niet of onvoldoende, dat het wegdek onder zo'n ton - zeker als het om asfalt gaat - aanzienlijke schade kan oplopen door de hittewerking. Dit is zeer effectief te voorkomen door er eerst een zak zand onder te legen, stelde Van der Meer. Ook over dit aspect gaat Van Ardenne zich met haar ambtenaren beraden.