Archief

Westlandse zandmotor krijgt Engels broertje

De zandmotor voor de kust van Ter Heijde krijgt een Engels broertje. Royal HaskoningDHV gaat in graafschap Norfolk, aan de oostkust van Engeland, een zandmotor aanleggen die een kuststrook van vijf kilometer moet gaan beschermen tegen afslijting.

Door zware stormen in 2007 en 2013 is een groot deel van het zand voor de kust van Norfolk weggespoeld. Om verdere erosie te voorkomen wordt daar volgend jaar een zandmotor aangelegd naar Westlands voorbeeld.

Het werkt precies zoals bij ons. Er wordt een grote hoeveelheid zand op een locatie voor de kust opgespoten, van waaruit het zand door middel van stroming en golven over een groter deel van de kust wordt verspreid.

De 1,5 miljoen kuub zand die, in de zomer van 2018 zal worden opgespoten, moet gedurende vijftien tot twintig jaar het zand langs de kust van Norfolk gaan verspreiden. De benodigde hoeveelheid zand is gelijk aan tweehonderd voetbalvelden waarop een meter zand ligt.

Royal HaskoningDHV werkt nu aan de milieueffectrapportage. Dat deed het eerder ook al voor de Nederlandse Zandmotor, waar het bedrijf ook aan de ontwerptafel zat. De Zandmotor voor de kust van Ter Heijde werd in 2011 gerealiseerd.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen