Archief
WOS Media

WOS Media

LPF valt over gratis paspoort voor statushouder

De fractie van LPF Westland zegt onlangs te hebben geconstateerd, dat de gemeente Westland de kosten van een nieuw paspoort voor een toegelaten vluchteling voor haar rekening heeft genomen. De kosten van de pasfoto moest de betrokken statushouder wel zelf betalen.

De LPF vindt dat dit niet klopt, omdat er op die manier onderscheid wordt gemaakt tussen tarieven voor nieuwkomers en de oorspronkelijke bewoners. "Dat is belachelijk en ongewenst", aldus de fractie. "Juist dit soort gemeentelijk beleid, dat statushouders/vluchtelingen worden voorgetrokken, draagt bij aan een bepaalde beeldvorming waar niemand beter van wordt", vervolgt de LPF.

De partij zegt afgelopen zomer benaderd te zijn door mensen die statushouders bijstaan in hun nieuwe leefomgeving. Die mensen helpen onder meer bij het vertalen van brieven, omdat de statushouders vaak de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Een van die brieven ging over een paspoort wat niet meer geldig was en er moest volgens de brief van de gemeente Westland een nieuw paspoort aangevraagd worden.

Als statushouders of vluchtelingen geconfronteerd worden met het betalen van leges voor een (vluchtelingen)paspoort dan kunnen zij dat bedrag indienen bij Vluchtelingenwerk Nederland, stelt de LPF.

Zij heeft dinsdag een aantal vragen bij het college van B en W ingediend. De LPF wil onder meer weten hoeveel paspoorten er al gratis zijn verstrekt en of het college het met LPF eens is, dat het volkomen onwenselijk is om statushouders gratis paspoorten te verstrekken terwijl de andere Westlanders gewoon moeten betalen.

"Zijn er naast het gratis verstrekken van paspoorten nog andere diensten of zaken die de gemeente Westland voor haar rekening neemt wanneer het statushouders betreft?", wil de fractie tot slot weten.

Categorieen:
Westland Politiek