Archief
WOS Media

WOS Media

Wethouder: Toneelverenigingen komen niet op straat te staan

De Naaldwijkse toneelverenigingen Rokagemto en De Plankeniers staan op 1 januari volgend jaar niet op straat. Maar veel concreter dan dat werd wethouder Ouwendijk (accommodatiebeleid) niet maandagavond in de raadscommissie Maatschappelijke Omgeving. De verenigingen zelf willen het liefst nieuwbouw naast de biljartverening en de jeu de boulesvereniging bij de Piet Struikweg.

De toneelverenigingen moeten weg van hun huidige locatie op sportpark De Hoge Bomen, omdat tennisvereniging LTC wil uitbreiden. De gemeente heeft daarom de huur per 1 januari 2018 opgezegd. De toneelverenigingen zijn bereid te vertrekken, maar verwachten wel hulp van de gemeente.



De commissie bekritiseerde de wethouder, dat dit gebeurd is zonder dat er gezorgd was voor een alternatief onderkomen voor de verenigingen. Volgens Ouwendijk is het altijd mogelijk alsnog een tijdelijke oplossing te vinden voor de huisvesting zoals lege schoollokalen of gebouw Maesemunde in 's-Gravenzande.

Noodkreet

Voorzitter Daaf Miedema van Rokagemto had echter in zijn noodkreet tijdens het spreekrecht al laten doorschemeren weinig te zien in een verhuizing op korte termijn. Niet alleen lopen dan de voorbereidingen van voorstellingen in het honderd, de verenigingen kunnen de huur voor een tijdelijk onderkomen niet opbrengen.

Momenteel wordt er geen grondhuur aan de gemeente betaald, terwijl de verenigingen juridisch eigenaar zijn van de gebouwen op de Hoge Bomen. Dat betekent dat de opstallen en/of grond bij vertrek van de verenigingen naar de gemeente overgaan.

Gezien de door hem voorziene problemen bij tijdelijke huisvesting, pleitte Miedema er voor om de huuropzegging uit te stellen. Wethouder Ouwendijk liet zich daarover niet uit, maar beloofde de commissie eind september met een (proces)voorstel te komen.