Archief

Onderzoek naar grootschalige ondergrondse opslag van zoetwater

Onderzoek moet uitwijzen of grootschalige ondergrondse opslag van zoetwater in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam haalbaar is. Dat zoetwater kan dan gebruikt worden door de glastuinbouw, drinkwaterbedrijven en industrie. Onderzoeksinstutuut Deltares voert in samenwerking met kennisinstelling KWR en Arcadis volgend jaar het onderzoek uit.

In een delta met veel zout water is zoet water schaars. De groeiende behoefte aan zoetwater in combinatie met de afname van de beschikbaarheid van zoet water als gevolg van klimaatverandering, vraagt daarom om maatregelen.

Uit verschillende kleinschalige pilotprojecten is al gebleken dat het mogelijk is om het neerslagoverschot in de herfst en winter op te slaan voor gebruik in periodes van droogte. De onderzoekers gaan zich richten op een grootschalige inzet van de ondergrond voor opslag en levering van zoetwater.

Het focusgebied is de regio Den Haag-Westland-Rotterdam dat mede als voorbeeld kan dienen voor andere regio's in Nederland en kustgebieden wereldwijd. In het onderzoek wordt meteen bekeken of zout grondwater strategisch kan worden afgevangen en omgezet naar zoetwater, om verdere verzilting tegen te gaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland en ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Naast KWR, Deltares en Arcadis zijn het Hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Westland, Dunea, Evides, LTO Glaskracht en de stichting Allied Waters betrokken.

Categorieen:
Westland Algemeen