Archief

Hongaren in Maassluis vanwege jubileum stedenband

Zo'n vijftig Hongaren uit Hatvan brengen tussen woensdag en zaterdag een bezoek aan Maassluis. De twee plaatsen vieren dat ze inmiddels 25 jaar een stedenband met elkaar hebben. Dat wordt gevierd met exposities, muziek, volksdansen, sportwedstrijden, eten en een uitwisseling tussen scholieren en jonge musici.

In Museum Maassluis, de bibliotheek en Theater Koningshof zijn er exposities van kunst en andere voorwerpen uit Hatvan. Scholieren uit Hatvan zullen tijdens hun bezoek intensief contact hebben met leerlingen van het Lentiz Reviuslycyeum. Dat geldt eveneens voor leerlingen van de muziekscholen in beide steden en ook basketballers en schakers treffen elkaar.

Hongaarse volksdansers treden op verschillende plaatsen in Maassluis op en donderdag en vrijdag serveren Hongaarse koks vers gemaakt goulash uit een 'goulashkanon' op de Markt. Oud-wethouder David van der Houwen is bezig met het schrijven van een boek over de stedenband en presenteert vrijdag het eerste hoofdstuk. In september, als er een delegatie uit Maassluis naar Hatvan gaat, moet het boek af zijn.

Op 30 juni 1992 tekenden de burgemeesters Hans van Es (Maassluis) en Andrász Sziney (Hatvan) in het stadhuis van Hatvan het vriendschapsverdrag. Als belangrijkste onderwerpen voor samenwerking staan daarin vermeld onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en sport. In de afgelopen jaar is op deze en tal van andere terreinen intensieve samenwerking ontstaan. Ook op persoonlijk niveau zijn goede contacten opgebouwd.

Categorieen:
Maassluis Cultuur