Archief
via Flickr Antoon Kuper CC

via Flickr Antoon Kuper CC

Wolhandkrab neemt bij zonsondergang Maassluis over

Bij zonsondergang komen ze tevoorschijn bij de Nieuwe Waterweg. De Chinese Wolhandkrab kruipt dan tussen de basaltblokken langs de waterkant in de wijk Het Balkon in Maassluis. Daar komen veel Chinezen op af en die nemen ze mee: voor hen is het een delicatesse.

Niet iedereen is blij met de krabben, meldt mediapartner RTV Rijnmond. Ze kunnen namelijk nogal wat overlast veroorzaken. "Ze graven graag dus maken oevers en het dijktalud kapot", zegt André De Baerdemaker van Bureau Stadsnatuur. Ook slopen ze de netten van vissers: "Ze eten graag dode vis. Dus die proberen ze uit het net te halen."

Overlast

Verschillende omwonenden klagen over overlast. Want terwijl hun mannen afdalen tot de waterlijn blijven vrouwen en kinderen op de parkeerplaatsen voor de flats staan praten met elkaar. "Soms blijven ze wel tot half 3 's nachts", klaagt de bewoner van een van de appartementen. "De kinderen gaan de auto in en de auto uit, dan wordt er met deuren geslagen. Veel bewoners worden er wakker van."De Chinese Wolhandkrab wordt bij Hoek van Holland geboren in zout water en loopt dan via de rivieren richting zoet water om uit te groeien tot volwassen krab. Daardoor kunnen ze overal terechtkomen. "Ze kunnen over land de parken inlopen. Zo zitten ze ook wel bij het park bij de Euromast of bij het Zuiderpark."

Ontsnapt

Toch blijft het een raadsel hoe de Wolhandkrab ooit in Nederland is terechtgekomen. Ze kunnen er door mensen zijn neergezet. "Maar ze kunnen ook de benen hebben genomen voordat ze in de kookpot verdwijnen. Ik geef ze geen ongelijk", lacht De Baerdemaker.

De politie laat weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de overlast die de groep veroorzaakt. Ook wordt er gekeken of de groep ook een strafbaar feit pleegt.