Archief

PvdA Westland stapt uit de coalitie om opvolging El Mokaddem

De PvdA stapt uit de Westlands coalitie met het CDA, VVD, Gemeentebelang Westland (GBW) en GroenLinks. De partij kon het niet met de andere partijen eens worden over de opvolging van de vertrekkend PvdA wethouder Mohamed el Mokaddem, zo laat de PvdA weten.

Fractievoorzitter Nico de Gier spreekt van een vertrouwensbreuk: "De coalitiepartijen vinden onze wethouderskandidaat uitstekend maar toch zullen ze hem in de raad niet steunen, om volgens ons verkeerde redenen. Na verschillende gesprekken om tot een oplossing te komen, bleek er helaas onvoldoende vertrouwen te zijn om nog met elkaar verder te gaan."

De PvdA had de uit Dordrecht afkomstige Hans Spigt als nieuwe wethouder voorgedragen. GroenLinks, de partij waarmee de PvdA als Progressief Westland in 2014 de coalitie in stapte, vond het helemaal niet vanzelfsprekend dat de PvdA ook de opvolger voor El Mokaddem zou leveren. GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans heeft eerder laten weten zelf ook goede kandidaten in huis te hebben, die ook nog eens uit Westland komen.

Groot bezwaar van de andere fracties om voor Spigt te kiezen, is dat hij deeltijd-wethouder zou worden. Remmert Keizer van GBW liet eerder al door de WOS optekenen dat niet te willen. Onbegrijpelijk vindt PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier: "In dit laatste jaar van deze collegeperiode is er minder te doen voor de wethouder dan in de jaren ervoor. De ambities van het college zijn al grotendeels gerealiseerd zodat er in het laatste jaar geen grote zaken op het bord van een nieuwe wethouder terecht zullen komen."

Met het uitstappen van de PvdA heeft de coalitie twee zetels minder, waarmee de coalitie in totaal nog 20 van de 39 raadszetels heeft. Een nipte meerderheid dus.De resterende coalitiefracties zullen nu elk hun achterban raadplegen en naar verwachting na het Moederdag-weekeinde bijeenkomen voor onderling beraad over de ontstane situatie.

Categorieen:
Westland Politiek