Archief

Ouwendijk over gemeentewerf: Raad had eerder geïnformeerd moeten worden

"Alles overziend, hadden we de gemeenteraad eerder en ruimer moeten informeren." Dat stelt wethouder Ouwendijk van de gemeente Westland dinsdag in een memo aan de gemeenteraad over de voorgenomen verkoop van de gemeentewerf in 's-Gravenzande aan het bedrijf Boal. Sinds 18 april hangt hem een motie van wantrouwen boven het hoofd.

Ouwendijk stelt verder, dat de gemeente in deze zaak meerdere rollen heeft. Behalve eigenaar van de grond is zij dienstverlener aan de burger en ook werkgever van de op deze werf werkende ambtenaren. "Er is ons veel aan gelegen geweest, dat iedere betrokken partij hierbij op het juiste moment geïnformeerd zou worden. Niet te vroeg en niet te laat. Dat geldt voor de inwoners van 's Gravenzande en Heenweg, voor de medewerkers van de werf in 's Gravenzande en van Boal en van vanzelfsprekend ook voor uw raad. Helaas is het door de versnelling in het proces niet gelukt de informatieverstrekking op integrale wijze te laten verlopen", verklaart hij.

Prijs per vierkante meter

Binnen de gemeenteraad zijn ook diverse vraagtekens gezet bij de op 6 januari dit jaar overeengekomen grondprijs. Hoe is die prijs tot stand gekomen?, wilde onder anderen raadslid Maxim van Ooijen van D66 weten.

Daarover zegt Ouwendijk, dat onder meer de volgende aspecten van invloed zijn geweest: het behoud van werkgelegenheid, de bijdrage van het bedrijf aan de kracht van het internationale glastuinbouwcluster en het ontbreken van zekerheid over het tijdstip van levering van het perceel aan Boal.

In reactie op vragen van Remmert Keizer (GBW) over de in diens ogen veel te lage grondprijs van 220 euro per vierkante meter komt Ouwendijk met een reeks voorbeelden uit andere gemeenten:

Hoeksche Waard 185 euro; Moerdijk 145 tot 150 euro; Midden-Delfland (Harnaschpolder, kavel Paardekooper (voorheen VdWindt) vraagprijs was 220 euro, daadwerkelijke transactieprijs iets lager; Lansingerland (Bleizo) vraagprijs 237,50 euro.



Woensdagavond komt de verkoop van de gemeentewerf aan de orde in een commissievergadering.