Archief
Archieffoto Progressief Westland

Archieffoto Progressief Westland

Coalitie: 'PvdA en GroenLinks, praat eens met elkaar'

GroenLinks en PvdA moeten eens goed met elkaar praten over de opvolging van wethouder Mohamed el Mokaddem. Dat is de conclusie van een bijeenkomst van de Westlandse coalitie afgelopen woensdag, zo heeft CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil desgevraagd laten weten. De twee linkse partijen hebben allebei wethouderskandidaten beschikbaar, maar zijn er niet over uit, wie het moet worden.

Die raad van de overige coalitiepartijen is opgevolgd, want PvdA en GroenLinks zijn met elkaar in gesprek, zo heeft GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans laten weten. De PvdA wil graag Dordtenaar Hans Spigt als opvolger van El Mokaddem presenteren; GroenLinks zegt zelf geschikte Westlandse kandidaten te hebben. De twee partijen begonnen de huidige raadsperiode als de fractie Progressief Westland, maar deze combinatie is eind vorig jaar uiteengevallen.

De kans dat Spigt het gaat worden, lijkt overigens steeds kleiner te worden, omdat hij geen Westlander is en niet full-time aan de slag zou kunnen, twee wensen van de meeste coalitiepartijen. Voor de VVD is het niet zo relevant of de nieuwe wethouder uit Westland komt en full-time inzetbaar is, zo laat fractievoorzitter Pieter Varekamp desgevraagd weten. "Als alle taken die behoren tot de portefeuille maar uitgevoerd kunnen worden", stelt Varekamp.

Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland (GBW) is wat meer uitgesproken en vindt absoluut wel, dat de nieuwe wethouder full-time inzetbaar moet zijn: "Dit is een honderdduizend-plus gemeente en daar hoort een full-time wethouder bij." Keizer is absoluut niet te spreken over de huidige gang van zaken en dan vooral de manier waarop de PvdA communiceert: "Of eigenlijk niet communiceert..." Hij hoopt dat het snel opgelost wordt. Een voorwaarde voor de oplossing lijkt dat de naar voren geschoven kandidaat Spigt wordt teruggetrokken. Of de PvdA zo ver wil gaan moet snel blijken.

Categorieen:
Westland Politiek