Archief

'N468 over drie kilometer onder vereiste veiligheidsniveau'

Over een lengte van drie kilometer is de provinciale weg N468 bij Schipluiden dusdanig verzakt, dat deze onder het vereiste veiligheidsniveau ligt. Dat laat de Provincie Zuid-Holland desgevraagd weten. De dijk kan op die plaats in de huidige staat niet voldoende dienen als waterkering en zal opgehoogd moeten worden.

De wegconstructie is momenteel voldoende sterk om vrachtauto's van maximaal 20 ton te kunnen dragen. Berekeningen met een belasting van 40 ton laten zien, dat er direct verstevigingsmaatregelen noodzakelijk zijn.

Naast verzakkingen zijn er ook scheuren in het wegdek, afschuivingen van het talud en schade aan de oeverconstructie tussen de weg en het water. Volgens de provincie wordt nu met de gemeente Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap samen de verantwoordelijkheid genomen voor een verkenning naar de verdere aanpak en verdeling van de kosten voor de verbetering van de dijk en de eventuele aanpassingen aan de weg.

Protest

Meerdere boeren, maar ook loonwerkers en andere agrariƫrs in Midden-Delfland die hun bedrijf langs de weg hebben liggen, zijn een actie gestart waarmee ze willen aantonen dat de OZB-waarde van hun bedrijfspand met de helft omlaag moet. Zij doen dit, omdat ze slecht bereikbaar zijn met zware vrachtwagens die nodig zijn voor onder andere melktransport. Deze zijn te zwaar voor de in slechte staat verkerende weg.

Intussen hebben sommige bedrijven al boetes ontvangen voor te zwaar belaste wagens. Af en toe wordt er daarom met halfvolle wagens gereden, om zo de boetes te ontlopen.