Archief
Melissa Lagerwaard

Melissa Lagerwaard

Hoefsmid nog steeds een zeldzaamheid

Hij rijdt het hele Westland door om paarden van hoefijzers te voorzien. Met zijn mobiele werkplaats past en meet Jeroen van de Wiel uit De Lier het hete ijzer speciaal voor de dieren. Hij is hoefsmid. Een druk beroep, wat meer precisie verwacht dan je in eerste instantie zou denken.

Terwijl hij bezig is met de voeten van het paard, is het dier vooral geïnteresseerd in Jeroen van de Wiel zijn shirt. Af en toe geeft hij het paard een standje, zodat hij zonder problemen verder kan werken."Als je dit zo ziet zou je denken dat ik maar wat spijkers in zijn voet sla, maar er zit een gedeelte waar het paard geen pijn voelt. Het is heel precies werk om in dat gevoelloze gedeelte te blijven", vertelt Jeroen na afloop.

Opleiding

Of een paard nu wedstrijden rijdt, of in de wei wordt gehouden, Van de Wiel zorgt ervoor dat de paarden die hij behandeld weer vrolijk kunnen rondlopen. Hij neemt stagiairs aan die tijdens hun opleiding, en daarna, bij hem kunnen werken.

Er zijn in Nederland rond de 500.000 paarden en ongeveer 300 hoefsmeden, dus druk heeft de branche het wel. Zo'n goede opleiding is erg belangrijk volgens de hoefsmid: "Je werkt met andermans paarden. Het is heel belangrijk dat dat netjes en secuur gebeurt".

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen