Archief

Is Jutta Leerdam de nieuwe Ireen Wüst?

Ze is het levende voorbeeld van zelfverzekerd zijn: schaatsster Jutta Leerdam. Nog maar 18 jaar en al in haar eerste juniorenjaar wereldkampioen allround bij de juniores. "Ik pas in het rijtje van Renate Groenewold en Ireen Wüst, zeker".

Deze week spraken wij bij Jutta thuis af. Ze is toevallig in Nederland want een dag later moet zij opkomen voor haar rijexamen. "Dat komt ook wel goed", zegt ze nuchter voordat het interview begint.

Leerdam is nog maar 24 uur in Nederland als zij de WOS te woord staat. Ze komt net terug van het WK Allround voor juniores in Finland, waar ze op 'haar' 1.500 meter wil uitblinken. En dat lukt, ze wint het goud. Net als op de team pursuit en de overall allround titel. Ook pakt zij het brons op de 500 en op de 3.000 meter.Steun en toeverlaat

Haar twee zussen, haar broer, papa, mama en oma zijn Jutta's grootste fans. "Mijn vader is op twee wedstrijden na overal bij geweest", glundert Jutta. Maar vader Ruud is inmiddels op het punt gekomen om dochterlief over te laten aan professionele hulp en begeleiding.

"Een duurrondje op de fiets op zondag lukt nog wel, maar met sprintjes fietst Jutta mij eruit", lacht Ruud. Moeder Monique is ontzettend trots op dochter Jutta. "Als zij maar gelukkig is en het leuk blijft vinden".Ambities

Jutta Leerdam schuift haar ambities niet onder stoelen of banken. Op het Westlands Sportgala in januari gaf zij aan kampioen te worden op het WK in Salt Lake City in 2018. Dat deze doelstelling al in 2017 werd verzilverd, daar kon zij alleen maar dromen.

"Normaal gesproken worden de tweedejaars junioren wereldkampioen. Dat ik het nu ben is best bijzonder. Volgend jaar is het WK in Salt Lake City bij de Utah (spreek uit: Juta) Olympic Oval. Misschien wel voorbestemd voor nog een wereldtitel".Team LottoNL-Jumbo

Zoals gezegd is Jutta Leerdam nog een juniore, en dus mag zij nog geen deel uitmaken van een professionele, commerciële ploeg. Maar mocht het zover zijn, Jutta heeft al een voorkeur. "Team Lotto-Jumbo, met schaatscoach Jac Orie (uit Poeldijk, red.)".

En dan haar rijles. Dat is helemaal goedgekomen, net zoals haar afgelopen schaatsseizoen. "Rijbewijs is binnen", schrijft ze op Facebook.

Categorieen:
Poeldijk Sport