Archief
Fred van der Ende 1

Fred van der Ende 1

Gedoogregels strijdig grondgebruik in glastuinbouwgebied

B en W van Westland hebben besloten soepeler om te gaan met het zogeheten strijdig gebruik van voor glastuinbouw bestemde gronden. Gebruikers van zulke gronden kunnen een tijdelijke omgevingsvergunning krijgen, mits zij bereid zijn hun gronden vrijwillig en voor een marktconforme agrarische prijs beschikbaar te stellen als deze nodig zijn voor de ontwikkeling van de glastuinbouw.

Op het moment dat de gronden ingezet moeten worden voor de glastuinbouw, worden ze voor een marktconforme agrarische prijs aan de gemeente te koop aangeboden via de zogenaamde koopoptieregeling. De kern van deze maatregelen had wethouder Ouwendijk eind augustus vorig jaar al aangekondigd in een memo aan de gemeenteraad.

Voorheen moest strijdig gebruik worden beëindigd, ongeacht de vraag of de grond direct nodig was voor de glastuinbouw. Inwoners en bedrijven zeggen over het algemeen wel bereid te zijn mee te werken aan de ontwikkeling van de glastuinbouw, maar zien vaak niet in waarom zij een strijdigheid moeten opheffen zolang er vanuit de glastuinbouw geen concrete interesse is in hun perceel.

Bestaande overtredingen

De gemeente verwacht dat een groot deel van de bestaande handhavingsdossiers in het glastuinbouwgebied in aanmerking komt voor de nieuwe regeling. Wethouder Ouwendijk: "Of mensen ook daadwerkelijk voor deze oplossing kiezen, is een vrijwillige keuze. Het is echter wel het enige alternatief dat wij kunnen bieden. Handhaving is geen doel op zich, maar als mensen niet bereid zijn hun medewerking toe te zeggen aan de ontwikkeling van de glastuinbouw, dan rest ons geen andere optie dan wel te handhaven."

De regeling geldt niet voor ál het strijdige gebruik. Zo wordt geen toestemming verleend voor (bedrijfsmatige) activiteiten waar geld mee wordt verdiend of voor gebruik dat ontoelaatbare hinder voor de omgeving oplevert. Ook voor nieuwe overtredingen - strijdige bewoning uitgezonderd - geldt de regeling niet.

Strijdige bewoning

Met een vergelijkbare regeling wil de gemeente toestaan dat voormalige agrarische dienstwoningen, die niet meer worden bewoond door de ondernemer of personeel van het glastuinbouwbedrijf, door een ieder worden bewoond. Ook hiervoor geldt als belangrijkste voorwaarde, dat de woning voor een marktconforme agrarische prijs beschikbaar moet zijn voor de ontwikkeling van de glastuinbouw, via de koopoptieregeling. Daarnaast moet zijn aangetoond dat de agrarische dienstwoning onverkoopbaar is gebleken.

Inhoudsmaat

Naast de nieuwe aanpak voor strijdig gebruik werkt de gemeente aan andere regels om de ontwikkeling van en dynamiek in het glastuinbouwcluster te bevorderen. Zo is er beleid in voorbereiding dat het mogelijk maakt om groter te wonen, onder voorwaarde dat het glastuinbouwareaal niet wordt verkleind.

Categorieen:
Westland Politiek