Archief

Voorstel tot gedogen strijdig gebruik tuinbouwgrond

Er is een voorstel in de maak om wat soepeler om te gaan met het zogeheten strijdig gebruik van voor glastuinbouw bestemde gronden in Westland. Dat blijkt uit een memo dat wethouder Ouwendijk woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Er is in Westland doorlopend discussie over de in veler ogen veel te strikte toepassing van de handhavingsbepalingen. Dit geldt zeker als het gaat om kleine percelen waarvan het maar de vraag is of die ooit gewild zijn bij een tuinbouwondernemer. Sinds vorig jaar wordt er door de gemeente intensiever ingezet op het tegengaan van strijdig gebruik.

In de praktijk leidt deze aanpak er toe, dat er ook wordt opgetreden in gevallen waarbij betrokkenen zich afvragen of de tuinbouw daar op korte termijn wat mee opschiet. Dit leidt tot weerstand en onbegrip. Zo bestaat het risico dat handhaving het doel voorbij schiet en dat is natuurlijk niet de bedoeling, aldus de wethouder.

Twee uitgangspunten

Daarom heeft Ouwendijk - in samenspraak met de raadswerkgroep herstructurering - gewerkt aan een oplossing met twee uitgangspunten:

1. het strijdig gebruik kan tijdelijk worden voortgezet tot de gronden weer nodig zijn voor de glastuinbouw. Hieraan kan invulling worden gegeven door een tijdelijke omgevingsvergunning te verlenen;

2. de grond moet snel beschikbaar kunnen komen voor een daadwerkelijk glastuinbouwproject. Dit kan worden bereikt, als de eigenaar aan de gemeente vrijwillig het recht verstrekt om de gronden te kopen voor een agrarische prijs indien een derde partij de kavel aantoonbaar nodig heeft.



Verdere uitwerking


Voordat de nieuwe instrumenten kunnen worden ingezet, moet er nog verdere uitwerking van het voorstel en besluitvorming plaatsvinden. "Er is immers sprake van een koerswijziging en die moet op een gedegen wijze worden uitgewerkt en onderbouwd", aldus Ouwendijk.

Deze woensdagavond staat de handhaving van strijdig gebruik in glastuinbouwgebieden op de agenda van de raadscommissie EFO, op initiatief van GemeenteBelang Westland. Zo is deze fractie bijvoorbeeld tegen handhaving "bij een bloementuin van 100 vierkante meter, die zou moeten verdwijnen omdat er geen sprake mag zijn van woongenot van agrarische grond", aldus genoemde fractie.

Categorieen:
Westland Politiek