Archief

Van der Tak uit kritiek op vluchtelingenbeleid

Westlands burgemeester Van der Tak zet veel vraagtekens bij het huidige nationale en internationale vluchtelingenbeleid. Dat schrijft hij in een opiniestuk op internet.

Volgens Van der Tak wordt er onvoldoende doorgepakt als vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd en terug moeten naar het land van herkomst. "Met als gevolg dat velen van hen in de illegaliteit verdwijnen. Illegaliteit is onmenselijk".

Over landen die onvoldoende meewerken aan een terugkeer van vluchtelingen is de burgemeester duidelijk. "In veel gevallen krijgen zij ontwikkelings- en samenwerkingsgelden. Mijn mening is: draai de geldkraan dicht. Dat voelen dat soort regimes heel snel".

Tijdelijk verblijf

Vluchtelingen uit oorlogsgebieden zijn volgens Van der Tak meer dan welkom, "mits zij geen criminele antecedenten hebben, hun kinderen fatsoenlijk willen opvoeden en zelf werken aan inkomsten Deze menselijke spelregels moeten worden vastgelegd in een 'Code Vluchtelingen'. Voorts dient vanaf de eerste dag vast te staan dat hun verblijf hier tijdelijk is."

Inburgering zou volgens Sjaak van der Tak weer een taak van de gemeente moeten worden, zoals dat voor 2013 ook het geval was. "Mensen die weigeren in te burgeren, zouden hun verblijfsstatus kwijt moeten raken en uitgezet moeten worden; eerder terugkeren naar het land van herkomst", besluit de burgemeester.

Categorieen:
Politiek