Archief
Fred van der Ende 1

Fred van der Ende 1

ISW Gasthuislaan wil in de zomer starten met uitbreiding

Als de gemeenteraad van Westland het benodigde krediet verstrekt, wil ISW Gasthuislaan in 's-Gravenzande binnen een half jaar met de uitbouw van de school beginnen. Vanwege het toevoegen van een verdieping op het gebouw is een zomerperiode nodig om de start van de werkzaamheden met zo min mogelijk overlast voor het onderwijs te laten plaatsvinden.

Mede omdat er over de voorgenomen uitbreiding veel versies de ronde doen, heeft ISW besloten een inloopavond voor buurtbewoners te organiseren. Die is volgende week woensdag (18 januari), zo maakte directeur Cor van Dalen maandagavond bekend in een commissievergadering van de gemeenteraad.



Toereikende fundering

Toen de school circa twintig jaar geleden door de toenmalige gemeente 's-Gravenzande werd gebouwd, is er op voorhand een zwaardere dan destijds noodzakelijke fundering aangebracht. Daardoor is het bouwtechnisch geen probleem om een derde verdieping op het pand aan te brengen. In die derde laag komen tien klaslokalen.

Omdat het leerlingenaantal stijgt van globaal 800 naar 1.000, zal tevens de aula worden uitgebreid. De daarvoor benodigde ruimte wordt gevonden door enkele lokalen aan de voorzijde van het gebouw bij de aula te betrekken. De betreffende lokalen schuiven naar voren, "het plein op", aldus Van Dalen.



Volgens de gemeente past de voorgenomen uitbreiding binnen het geldende bestemmingsplan, zodat er op zich geen bezwaarprocedures te verwachten zijn. Door in de zomerperiode met de uitbouw te starten, is geen tijdelijke huisvesting elders nodig. Er is ruim een jaar bouwtijd voorzien, waardoor de oplevering in de zomervakantie van 2018 wordt verwacht.

Aanleiding

De reden voor uitbreiding van ISW Gasthuislaan zit in de teruglopende aanwas voor ISW Madeweg in Monster. Was men jaren geleden gewend aan ruim 70 aanmeldingen voor het eerste jaar, is dat inmiddels teruggelopen tot 20 voor het huidige schooljaar. ISW heeft een tijdelijke oplossing gevonden door Havo/Vwo-leerlingen uit het derde leerjaar vanuit 's-Gravenzande onder te brengen in Monster. Vanuit onderwijskundig oogpunt bezien, is dit een onwenselijke situatie.

Gebruik gymzaal Madeweg

Verkoop van het pand ISW Madeweg (bijvoorbeeld ten bate van de nabije vestiging van supermarkt Lidl), heeft ook buiten ISW consequenties. De Montessorischool in Monster maakt voor het gymonderwijs een aantal uren per week gebruik van de gymzaal van ISW Madeweg. Als oplossing voor de korte termijn wordt gedacht aan het 'optimaliseren' van de gymzaal aan de Jan Steenstraat, die nu het domein is van tafeltennisvereniging Smash. Voor de langere termijn wordt gedacht aan een oplossing op sportpark Polanen.

In elk geval wordt de uitbreiding van ISW Gasthuislaan losgekoppeld van de situatie in Monster, zo bevestigde wethouder Marga de Goeij.