WOS
Archief

YouTube

Eén ontheffing aangevraagd voor schieten met carbid

Ondanks een wijziging in de APV, lijkt carbid schieten in Westland niet echt populair. Tot nu toe is bij de gemeente één ontheffing aangevraagd voor het schieten met carbid op oudejaarsdag. Dat laat een gemeentewoordvoerster aan de WOS weten.

De ontheffing is aangevraagd door Carbid Team Westland, een vriendengroep uit De Lier. De mannen hangen liever niet aan de grote klok waar zij dit jaar gaan knallen. "Dat lekt uiteindelijk toch wel uit. Als het maar niet te druk wordt".

De ontheffingsmogelijkheid was een grote wens van GemeenteBelang Westland. Volgens de partij is het vanzelfsprekend dat de benodigde veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Carbid is een kalkachtig goedje dat in een (melk)bus wordt gestopt en natgemaakt, waarna de deksel op de bus wordt geduwd. Er ontstaat dan een gas, dat bij verhitting tot een luidruchtige explosie leidt, waarbij de deksel (of tegenwoordig vaak een plastic bal) tientallen meters de lucht inschiet.

In Midden-Delfland is carbid schieten met een ontheffing ook mogelijk. Maar volgens een woordvoerder heeft (nog) niemand die aangevraagd.