Archief
Piet Vreugdenhil- -foto Fred van der Ende

Piet Vreugdenhil- -foto Fred van der Ende

LPF Westland: 'Raadsbesluit Islamitische school vernietigen'

LPF Westland heeft zondag daadwerkelijk een brief naar staatssecretaris Dekker van Onderwijs gestuurd om het raadsbesluit aangaande de aanvraag voor een Islamitische school in Westland voor te dragen voor vernietiging. De fractie had deze brief op 5 juli al aangekondigd, naar aanleiding van het stemgedrag van CDA-raadslid Piet Vreugdenhil.

De LPF vindt, dat Vreugdenhil - in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van de Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs Westland - zich bij dit 'onderwijs-agendapunt' had moeten onthouden van stemming. Zij verwijst hierbij naar artikel 28 van de Gemeentewet en naar de gedragscode van de gemeenteraad Westland. Deze opvatting wordt niet gedeeld door Vreugdenhil, die hierbij de steun geniet van burgemeester Van der Tak in zijn hoedanigheid van voorzitter van de gemeenteraad.

Van klacht tegen Van der Tak afgezien

De LPF heeft nog overwogen om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een klacht in te dienen over de wijze waarop Van der Tak met deze materie is omgegaan. "Van hem hadden wij verwacht dat hij de heer Vreugdenhil op de strekking van art. 28 Gemeentewet en de gedragscode van onze gemeente had gewezen. In plaats daarvan heeft hij Vreugdenhil juist aangemoedigd te stemmen op deze onderdelen", motiveert de fractie. De LPF zegt uiteindelijk te hebben besloten deze kwestie te bespreken in het structurele jaargesprek met de burgemeester.

"Geen relevante behoefte"

Als Vreugdenhil zich had onthouden van stemming, was de betreffende aanvraag al in de raadsvergadering van 28 juni verworpen. Tevens heeft de fractie de staatssecretaris verzocht de gehele aanvraag voor een Islamitische school in Westland af te wijzen. Er zou volgens de LPF in de gemeente "geen relevante behoefte" aan zo'n school bestaan.

Vertraging

Tot slot merkt de fractie op, dat het verzoek tot vernietiging van het betrokken raadsbesluit enige vertraging heeft opgelopen vanwege de schorsing van de raadsgriffier. "Hierdoor kon er geen ambtelijke bijstand worden verleend bij het opstellen van het vernietigingsverzoek en voor het uitzoeken van deze kwestie", zo luidt de verklaring.

Categorieen:
Westland Politiek