Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Waslijst aan beschuldigingen aan adres Broekema

Intimidatie, bedreiging, machtsmisbruik, het doen van privé-uitgaven voor rekening van de gemeente, het opdragen tot het naar buiten brengen van geheime stukken, valsheid in geschrifte, de lijst met aanklachten tegen de raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland is enorm. En onvolledig, zo merkt de voorzitter van de werkgeverscommissie van de Westlandse gemeenteraad, Ben van der Stee, op in een tot nog toe vertrouwelijk stuk.

Ook burgemeester Sjaak van der Tak heeft dinsdagavond gesproken over Broekema tijdens het besloten gedeelte van de raadsvergadering. Hij meldde dat de werkgeverscommissie op 8 september, de dag van de schorsing van de griffier, heeft gesproken met meerdere melders. Daaruit bleek dat de aanklachten breed werden onderschreven.

Geheime stukken

Misschien wel het meest pikant is, dat Broekema volgens de aantijgingen van plan was om op korte termijn geheime stukken in de openbaarheid te brengen en bepaalde bestanden te vernietigen. Het betrof stukken waarover de raad nog een besluit moest nemen. Naar verluidt hebben die stukken betrekking op het dossier van de asbestbrand in Wateringen.

Volgens Van der Stee is er een situatie ontstaan waarin aan de integriteit van de griffier dient te worden getwijfeld, zo staat te lezen in een van de documenten die fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig - naar zijn zeggen met toestemming van Broekema's advocaat - heeft gepubliceerd. Duijsens is daar overigens vrijdagochtend op teruggekomen en geeft nu aan toestemming van de Broekema zelf te hebben gehad.

Ondertussen is Hoffmann Bedrijfsrecherche in opdracht van de burgemeester een onderzoek gestart naar Broekema. De raadsgriffier zelf is daar niet blij mee en eist via zijn advocaat, dat het tegen hem ingestelde feitenonderzoek onmiddellijk wordt gestaakt. Hij probeert het stoppen van dit onderzoek ook via de voorzieningenrechter in Den Haag af te dwingen.