Archief

Vestia: 'Nu niet het moment om Westlandse woningen af te stoten'

Voor woningcorporatie Vestia is de tijd niet rijp om haar woningbezit in Westland te verkopen. De corporatie is daar in beginsel wel toe bereid, maar dat is momenteel niet in haar economisch belang. Dat laat Vestia desgevraagd aan WOS Media weten.

Het afstoten van Vestia's woningbezit in Westland is afgelopen week weer actueel geworden door de schriftelijke vragen die GemeenteBelang Westland (GBW) bij het college van B en W heeft ingediend. GBW wil dat de gemeente de woningen overneemt en deze op termijn afstoot naar andere woningcorporaties. De fractie baseert haar wens op cijfers van het ministerie van Wonen, waaruit blijkt dat Vestia de komende tien jaar geen mogelijkheden heeft om te investeren in nieuwbouw, of in de kwaliteit van haar bezit, of in de betaalbaarheid.

Vestia stelt: "Uiteindelijk willen we ons bezit in het Westland verkopen (op de lange termijn). Met de verkoopopbrengsten lossen we onze schulden af. We hebben al heel veel verkocht en verder aflossen is momenteel te ongunstig vanwege de lage rente (dat leidt tot boetes). Op de lange termijn is verkopen en aflossen wel weer mogelijk." De corporatie voegt daar nog aan toe: "Tot die tijd beheren we onze woningen in het Westland onverminderd goed."

Forse huurstijging

De fractie van Westland Verstandig heeft het college van B en W gevraagd, hoe het kan dat Vestia vrijkomende woningen plotseling aanzienlijk in huur verhoogt, bijvoorbeeld van 600 euro naar soms wel 900 euro.

Vestia verklaart desgevraagd: "De huurprijs voor een sociale woning is altijd gebaseerd op het aantal punten dat je voor een woning mag rekenen (het woonwaarderingsstelsel). Als een woning vrijkomt, kán het puntentotaal hoger worden, als gevolg van toegevoegde kwaliteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe ketel. Hierdoor wordt de woning energiezuiniger en krijgt deze een ander energielabel en dus meer punten."

Maar dat is niet het enige wat speelt: "Als een woning zoveel punten heeft, dat de huurprijs over de vrijesectorgrens heen gaat (710,68 euro), dan gelden niet meer de punten, maar de prijs die bij het product (de woning) past volgens de markt. Dus dan kijk je niet alleen naar de woning maar ook naar de locatie", stelt Vestia.

Categorieen:
Westland Politiek