Archief

Al 1500 euro binnen voor 'dominee Hambrouck'

De crowdfundingactie die is opgezet om een kunstwerk te laten maken over de Schipluidense dominee Antonius Hambrouck, heeft al 1500 euro opgeleverd. Dat laat inititiatiefnemer Jacques Moerman desgevraagd weten aan WOS Media. Daarmee is in elk geval de helft van het bedrag binnen voor alleen een kunstwerk in Schipluiden.

Antonius Hambrouck woonde en werkte in de 17e eeuw zo'n 15 jaar als dominee in Schipluiden. Hij vertrok daarna als zendeling naar Formosa (nu Taiwan), waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie de macht had, om daar lokale inwoners te bekeren. Uiteindelijk werd hij daar door een Chinese krijgsheer onthoofd. Later werd hij een volksheld in Nederland.

Moerman laat weten dat er na de zomervakantie nog extra aandacht zal worden gevraagd voor het onderwerp. Tegen het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt en kunnen de kunstenaars worden benaderd.

Het is de bedoeling dat er ook in de Presbyteriaanse kerk in Madou, de standplaats van Hambrouck op Formosa, een kunstwerk wordt geplaatst. Momenteel is iemand namens de Historische Vereniging Oud-Schipluiden in Taiwan om daarvoor contacten te leggen.

Categorieen:
Cultuur