Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Zo werkt de retourbemalingstechniek bij de A4

De retourbemalingstechniek rondom de A4 door Midden-Delfland werkt. Dat zegt Rijkswaterstaat nu de eerste resultaten bekend zijn. De A4 is eind december geopend na ruim zestig jaar discussie. De retourbemaling naast de snelweg draait sinds mei.

Maar hoe werkt die retourbemaling nu?, zo vragen veel mensen zich af. Rijkswaterstaat heeft aan beide kanten van de snelweg piramides gebouwd. In totaal dertien stuks met daarin pompjes. Bij elke piramide zit er een pijpje in de grond en die brengt het deel van het lekwater dat in het verdiepte stuk snelweg stroomt, terug naar waar het vandaan komt.

Als dat rondpompen van water niet gebeurt, verdroogt en verzakt de grond rondom de snelweg. Deze oplossing tegen het stijgende grondwater is omstreden. De gemeente Midden-Delfland is sceptisch en vindt het nog te vroeg om te reageren op de resultaten.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een eeuwigdurende vergunning afgegeven voor deze bemalingstechniek. Om de vier tot zes weken worden de resultaten besproken met het waterschap en de gemeente Midden-Delfland.