Archief

Ambitieus aardwarmteproject gaat van start

De handtekeningen zijn gezet, het aardwarmteproject Trias Westland kan bijna starten. Op 30 september wordt duidelijk of de banken groen licht hebben gegeven voor financiering. Als dat zo is, wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar geboord naar een diepte van vier kilometer, de zogenoemde Trias-laag.

Het is voor het eerst in Nederland dat er zo diep wordt geboord. Het doel is om, naast het terrein van Flora Holland in Honselersdijk, heet water uit de grond te halen zodat tuinders daar gebruik van kunnen maken voor de verwarming van hun kassen.

Voordat er naar 4 kilometer diepte geboord wordt, onderzoekt Trias Westland of er ook al voldoende energie te winnen is op 3 kilometer diepte. Daarna wordt er doorgeboord. Mocht de Trias-laag op 4 kilometer diepte dan toch niet geschikt blijken, dan wordt er teruggeschakeld naar de Onder Krijt-laag op 3 kilometer diepte.

Het project heeft een productiecapaciteit van 25-45 MegaWatt thermische energie. Ter vergelijking: dat is genoeg warmte voor 25.000 tot 40.000 huishoudens per jaar. Daarmee wordt 25-40 miljoen kubieke meter gas bespaard en dat staat weer gelijk aan een uitstoot van 40.000 tot 64.000 ton CO2 die niet de lucht in gaat.

Eigendom

Het project telt drie initiatiefnemers, Royal Flora Holland, afvalverwerkings- en energiebedrijf HVC en Westland Infra. De deelnemers aan het project, tientallen tuinders, zijn mede-eigenaar van het project. Na 15 jaar worden ze via een coöperatie volledig eigenaar.