Archief

Monstersche Sluis lijkt slachtoffer bestuurlijke onenigheid

De stichting Monstersche Sluis lijkt het slachtoffer te zijn geworden van een bestuurlijke onenigheid tussen de gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland. Waar Maassluis en Delfland eerder nog zeiden gezamenlijk eigenaar van de Monstersche sluis te zijn, wijst Maassluis nu toch naar het hoogheemraadschap als eigenaar.

Volgens wethouder Van der Houwen blijft Delfland zich gedragen als eigenaar door allerlei eisen te stellen. Dat eerder de gemeente en het waterschap samen als gedeeltelijke eigenaar naar buiten traden, was volgens de wethouder alleen maar om Delfland aan tafel te krijgen in gesprekken over de sluis, omdat Delfland niets van de sluis zou willen weten.

De gemeenteraadscommissie die het onderwerp dinsdagavond behandelde was duidelijk verbaasd en lichtelijk geïrriteerd over de antwoorden van de wethouder. Zo zei Fred Voskamp van het CDA: "Wat gaat het college nu doen zodat de stichting zijn werk kan doen?" Leo Eijskoot van D66 viel hem bij. Ook hij wilde weten wat de wethouder gaat aandragen.

Van der Houwen: "We praten over een burgerinitiatief, maandag gaan we met de stichting verkennen welke stappen we op korte termijn kunnen nemen. We willen kijken of we de stichting toch kunnen helpen met subsidieaanvragen, zonder dat wij verantwoordelijk zijn." Ook heeft de wethouder toegezegd om te komen met een voortgangsrapportage over de sluis. Elke drie maanden komt hij daarop terug.

Excuses

CDA'er Voskamp en Erna te Spenke van de VVD wilden eigenlijk ook nog excuses van het college voor het 'geklungel' tegenover de stichting Monstersche Sluis. Maar dit ging de wethouder te ver. Hij erkent dat er dingen anders hadden moeten gaan, maar excuses wil hij niet geven omdat de stichting in het verleden ook 'stevige' bewoordingen heeft gebruikt. Maandag, tijdens het overleg met de stichting, is volgens de wethouder het moment om dingen uit te spreken.



Eind mei werd duidelijk dat de stichting steun voor de aanvraag van subsidies uit naam van de gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland kan vergeten. De gemeente en het waterschap zijn namelijk bang dat ze anders juridisch verantwoordelijk worden voor eventuele hoge kosten die in de toekomst gemaakt moeten worden om de sluis open te krijgen en te onderhouden. De twee overheidsinstellingen vinden dat niet verantwoord.

Categorieen:
Maassluis Politiek