Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Twaalf Westlandse 'blauwe baretten' onderscheiden

Twaalf oud-militairen hebben zaterdag in Honselersdijk het vorig jaar ingestelde draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' ontvangen. Dit gebeurde tijdens de Westlandse Veteranendag, die deze keer bij Noviflora is gehouden.

De betrokken oud-militairen zijn tussen 1956 en 1988 in het buitenland ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties (VN). Het draaginsigne is door burgemeester Van der Tak uitgereikt aan: John Bakker (Poeldijk), Gijs van Berkel (Den Haag), Peter de Brabander (Ter Heijde), Gerrit But (Naaldwijk), Ron van Dijk (Honselersdijk), Rinus Korbijn (Wateringen), Dries Peute (Kwintsheul), Hans van der Toorn ('s-Gravenzande), Raymond van Velthoven (Naaldwijk), Hans Verbree (Monster), Arie Wagenveld (Wateringen) en Dirk de Wilde (Honselersdijk).

Achtergrond instelling draaginsigne

Op 10 december 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. Nederland heeft deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies, waaronder de missies van 1979 tot 1985 in Libanon. De Nobelprijs is toegekend aan de VN en niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest.

Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die als 'blauwhelmen'/'blauwe baretten' hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies, heeft de minister van Defensie in 2015 besloten een draaginsigne Nobelprijs VN-militairen in te stellen. Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Nationaal zijn er 115.000 veteranen, in Westland zijn dat er ruim 400.