Archief
Defensie 2

Defensie 2

Steeds meer mensensmokkelaars opgepakt in Hoek van Holland

Steeds vaker wordt er geprobeerd mensen mee te smokkelen via Hoek van Holland, dat laat het Openbaar Ministerie woensdag weten. De eerste maanden van dit jaar hebben politie en marechaussee 32 verdachten aangehouden voor mensensmokkel. In heel 2015 waren dat er twintig.

In veel gevallen gaat het om mensen die via een van de ferrydiensten van Stena Line proberen om Engeland te bereiken. De politie en Koninklijke Marechaussee controleren die veerboten en de vrachtwagens die mee willen met de boot met onder meer speurhonden.

Het is moeilijk om te weten te komen welke organisaties er achter de smokkel zitten, vertelt officier van justitie Mirjam Blom. "De mensen die zijn aangetroffen willen of durven meestal niet veel te vertellen over de achtergrond van hun reis." De onderzoeken naar mensensmokkel zijn dan ook lastig, maar noodzakelijk. De toegenomen stijging heeft grote gevolgen voor de opsporingsdiensten, voor de transport- en ferrybedrijven, en niet in de laatste plaats voor de vluchtelingen zelf.

"We zien vluchtelingen uit allerlei landen, van Irak tot Albanië, die onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd", vertelt Blom. "In één geval zaten dertien mensen tussen een partij rottend fruit. Maar we hebben ook gezien dat mensen in de keukenkastjes van een camper of in de kofferbak van een personenauto zaten. Mensonterende, soms levensgevaarlijke toestanden."

De bedragen die de vluchtelingen neertellen zijn groot: gemiddeld zo'n 1000 euro per persoon voor de oversteek naar Engeland. De komende tijd staan een aantal smokkelaars voor de rechter. In veel gevallen zijn dat chauffeurs en bijrijders. Zo staat er donderdag een Roemeense man terecht die twee Syriërs had verstopt in kasten in zijn bestelbus.