Archief

Westland gaat niet vragen om minder statushouders

Het Westlandse college van B en W is niet van plan om in Den Haag te vragen om het aantal te huisvesten statushouders te verlagen. De fracties van GemeenteBelang Westland en LPF Westland hadden hierom gevraagd, omdat uit cijfers van de vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden zou blijken dat ruim 25 procent van de vrijgekomen sociale woningen aan vluchtelingen wordt gegeven. Daarmee zou Westland het 'hoogst' scoren in heel Haaglanden.

Volgens het college ligt het percentage echter veel lager. In 2015 zijn 66 woningen aan statushouders toegewezen: dat is 11 procent van het aantal beschikbare woningen in de sociale huur onder de vrije sectorgrens (710 euro). SVH gaat in het overzicht uit van woningen in de zogeheten betaalbare voorraad, huizen met een maximale huurprijs van 628 euro. Van die huizen waren er in 2015 maar 262 beschikbaar.

Het college erkent dat dat er druk staat op uitvoering van de taakstelling in relatie tot de reguliere vraag naar woningen. Maar de situatie is nog niet extreem te noemen. Het college denkt dat er oplossingen zijn te vinden zoals het versnellen van sociale woningbouw en het aanbieden van onzelfstandige woonruimte. Dit jaar moet de gemeente Westland in totaal 265 statushouders huisvesten.

Categorieen:
Westland Politiek