Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

"Herindelen gemeenten is 'oude koeien' politiek"

De wens van de Westlandse burgemeester Van der Tak om glastuinbouwgebieden rondom Westland toe te voegen aan Westland, kan op weinig enthousiasme in Midden-Delfland rekenen. Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland noemt het "oude koeien politiek". Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn heeft ook nog veel vragen.

Van der Tak deed zijn uitspraken op de avond van zijn herbenoeming als burgemeester. Hij voorziet in 2017 een discussie over het herindelen van gemeenten, als een nieuw kabinet aantreedt. Hij wenst "dat al het glas rondom Westland, onderdeel wordt van Westland. Daarmee mogen wij met twee gemeenten onderhandelen: Rotterdam en Midden-Delfland. Een glastuinbouwcluster".

"Het kan zo blijven als het is. Bestuurlijk herindelen is meer een gezelschapsspel van bestuurders, dan dat het echt iets toevoegt aan waar je voor staat", laat Rodenburg in een reactie weten. Volgens de burgemeester van Midden-Delfland werpt de huidge metropoolregio zijn vruchten af. "Daarin laten gemeenten zien waar zij zelf goed in zijn".

Bloementuinder Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant in Hoek van Holland is wel enthousiast. "Sjaak vind ik helemaal fantastisch. Weinig mensen realiseren hoe hard hij ervoor gaat". Vooral na het wegvallen van de deelgemeente in Hoek van Holland, is volgens Duijvesteijn de afstand voor Hoekse tuinders tot de Coolsingel groter geworden.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight aan de Zwethkade Zuid in Den Hoorn is positief over samenwerking, maar vraagt zich af hoe Van der Tak zijn wens ziet. Nieuw Tuinzight is een kleine bedrijf, terwijl in Westland vooral veel grote tuinders zitten.