Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Nog voor strandseizoen weer slagboom op slag Vlugtenburg

Er komt nog voor het komende strandseizoen een slagboom of een andere fysieke afsluiting van strandslag Vlugtenburg in 's-Gravenzande. De keuze van de afsluiting wordt gemaakt in overleg met de gebruikers op het strandslag. Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van Progressief Westland.

Die maakt zich zorgen om de illegale verkeersstromen op Vlugtenburg sinds de slagboom is verdwenen met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van recreanten en strandbezoekers. Volgens het college is met politie en de gemeentelijke Boa's afgesproken de verkeersproblematiek meer aandacht te geven, waarbij het beleid erop gericht is in eerste instantie waarschuwend op te treden.

Verder blijkt uit het antwoord dat het aantal ontheffingen voor gemotoriseerde toegang tot de strandslag is toegenomen van 76 op 1 mei 2014 tot 110 per 1 maart 2016. Dat lijkt in tegenspraak met de door de gemeente aangegane verplichting om het aantal ontheffingen terug te dringen. Maar volgens het college heeft dat te maken met het feit dat alle vrijwilligers van de Reddingsbrigade, die dienst draaien op het strand of meedraaien met de alarmdienst, een ontheffing hebben gekregen. Dat zijn er 95, die overigens niet allemaal tegelijk gebruikt worden.

Ontheffingen worden afgegeven aan de aanwezige strandexploitanten, de 's-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade en de kustzeilvereniging. Met de ontheffingen kunnen ze op locatie komen en de bevoorrading uitvoeren. Het is niet toegestaan op het slag te parkeren. Daarnaast worden er incidenteel ontheffingen verleend voor bijvoorbeeld een bruidspaar dat een fotoreportage op het strand wil houden of voor het maken van een film.