Archief

“Ouders, neem verantwoordelijkheid in alcoholgebruik jongeren”

Ouders moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het alcoholgebruik van hun kinderen. Dat was de centrale boodschap donderdagavond tijdens een informatieavond over alcoholgebruik in Westland. Gemeenteraadsleden, maar ook kroegeigenaren en Westlandse EHBO-afdelingen, kregen cijfers gepresenteerd over alcoholgebruik door Westlandse jongeren.

Alice Taai, teamchef van het politiebureau in Naaldwijk, constateerde 56 incidenten van openbare dronkenschap in de gemeente afgelopen jaar. In 36 gevallen waren minderjarige jongeren dronken. Drie jongeren hadden zoveel alcohol op, dat zij met spoed naar het ziekenhuis moesten.

Jongeren zijn volgens de politie creatief in verkrijgen van alcohol. Zo wordt drank verstopt in flesjes limonade. Ook werd het voorbeeld genoemd van een 15-jarig meisje dat begin dit jaar dronken van haar fiets viel. Zij had de ID-kaart van haar oudere zus op zak zodat ze alcohol kon krijgen.

Zoete troep

Kinderarts Nico van der Lely komt nog steeds comazuipers in het ziekenhuis tegen. Vooral de populaire mixdranken met een hoog alcoholpromillage zijn volgens hem het probleem. "Doe die zoete troep in de ban", riep de arts op. Bij burgemeester Van der Tak zijn tenminste twee horecagelegenheden bekend die alcohol aan minderjarigen schenken. "Daar wordt een lastig gesprek mee gevoerd", zei hij.

De arts en politiechef zien grote verschillen in gedragingen van jongens en meisjes. Meisjes zijn vaak emotioneel en raken zelfs depressief. Jongens zijn agressief en vinden het vooral stoer om veel alcohol te drinken.