Archief

Stichting Nicolette mag vasthouden aan verblijfsvoorwaarden

De Westlandse stichting Nicolette mag van deelnemers aan dolfijntherapiereizen naar Curaçao verlangen dat zij gebruik maken van verblijfsaccommodaties waarmee de stichting een contract heeft. Dat heeft de rechter woensdag in zijn vonnis in een kort geding uitgesproken.

Het geding was aangespannen door een echtpaar uit Honselersdijk dat voor een 4-jarig zoontje van het aanbod van de stichting Nicolette gebruik wilde maken. De ouders hebben echter op eigen houtje een bungalow op 20 minuten rijden van het dolfijncentrum gehuurd. Na kennisname hiervan liet de stichting de ouders weten, dat de reis dan geen doorgang kon vinden. In reactie hierop eisten de ouders in kort geding een bedrag van 1.300 euro van de stichting, te vermeerderen met wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten.

Voorwaarden

In het reglement van de stichting staat onder meer de volgende voorwaarde: "de ouders dienen een accommodatie te kiezen uit één van de vier in de verblijfsmap opgenomen appartementen/hotels". Uit het gevoerde berichtenverkeer tussen de ouders en de stichting blijkt volgens de rechter, dat het hen duidelijk was dat uit de vier door de stichting aangewezen accommodaties diende te worden gekozen.

Meest optimaal resultaat

Verder is volgens de rechter aannemelijk gemaakt dat het resultaat van het volgen van de therapie en de workshops het meest optimaal zal zijn, indien de deelnemers vlakbij het therapiecentrum verblijven, waardoor geen reistijd verloren gaat. Dit wordt ondersteund met een schriftelijke verklaring van het dolfijncentrum CDTC. "Bovendien ontbreekt een spoedeisend belang bij het gevorderde voorschot op schadevergoeding", stelt de rechter tot slot.

De ouders moeten nu een bedrag van 2.745 euro betalen aan de stichting voor de tot dusver door haar gemaakte kosten in verband met het kort geding.