Archief

Groen licht voor overal trouwen in Westland

Er kan binnenkort in beginsel overal in de gemeente Westland worden getrouwd. Formeel moet de gemeenteraad hierover nog stemmen, maar alle partijen hebben woensdagavond het licht al op groen gezet. Dat gebeurde aan het eind van de behandeling van dit onderwerp in een commissievergadering.

Eind vorig jaar leek de kogel al door de kerk te zijn en werd invoering van de vrije keuze per 1 januari aangekondigd. Het college van B en W werd echter begin december teruggefloten door de gemeenteraadsfracties. Vrijwel alle partijen hadden nog wel wat vragen en bedenkingen. Inmiddels zijn alle vraagtekens uit de weg geruimd.

Combinatie burgerlijk en kerkelijk huwelijk

Er was onder meer nog onduidelijkheid over de mogelijke combinatie van een burgerlijk en een kerkelijk huwelijk. Mag een pastoor, dominee, rabbijn of imam ook een burgerlijk huwelijk sluiten? Wethouder El Mokaddem maakte duidelijk dat genoemde religieuze functionarissen tevens ook gewoon staatsburger zijn en in die hoedanigheid net als ieder ander in aanmerking kunnen komen voor de rol van 'buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand' (babs). Om daadwerkelijk de rol van babs te kunnen vervullen, zullen ook zij de instructie van de gemeentelijke consulent moeten krijgen en beëdigd dienen te worden door een rechter.

Wel dient eerst en apart het burgerlijk huwelijk te worden gesloten.

Heel blij

De opstelling van de raadsfracties woensdagavond maakte enkele insprekers heel erg blij. Tim Sonneveld en Shirley Toussaint dachten eind vorig jaar dat zij in juni in de eigen bloementuin bij hun huis zouden kunnen trouwen, totdat de gemeenteraad de wethouder terugfloot. Zij kunnen nu alsnog op de vurig gehoopte locatie trouwen.

Er was ook een inspreker namens de organisatie achter de Varend Corsoboot van de kern Poeldijk. Daar hadden ze namelijk het plan opgevat om een aantal stellen in het huwelijksbootje te laten stappen tijdens de komende editie van het corso. Ook zij waren geschrokken van de vertraging in de politieke besluitvorming en hoopten op een tijdige vrijgave.



'Sollicitatiegesprekken'

Er hadden zich inmiddels elf stellen aangemeld, maar daarvan hebben er zich drie later teruggetrokken. De acht resterende koppels konden uitgerekend woensdagavond op 'sollicitatiegesprek' bij de Poeldijkers. Die willen, afhankelijk van de mogelijkheden, uiteindelijk drie of zes huwelijken sluiten tijdens het corso.

Categorieen:
Poeldijk Westland Politiek