Archief

Elly de Jong: "Hitler geen goed voorbeeld"

Dat Hitler ook van referenda hield, was geen goed voorbeeld. Dat zegt Elly de Jong van PvdA Midden-Delfland donderdagochtend, een dag nadat zij in een interview op WOS Radio een vergelijking maakte met de dictator.

In een bespiegeling over het Oekraïne-referendum had De Jong gezegd:

"Laten we naar 1936 kijken. Dan zie je dat veel dictators, waaronder Hitler, graag referenda hielden. Als je mooi kunt praten en de mensen niet weten waar het over gaat, stemmen zij voor. 99 Procent stemde destijds voor een bezetting van een deel van Rijnland".

Na het interview kreeg de politica heel veel bagger over zich heen. "Ik kreeg zó veel nare anonieme berichten. De helft heb ik maar gewoon gelijk verwijderd. Ik had die vergelijking niet moeten maken. Maar ja, het was 's morgens vroeg en ik bedoelde er niks kwaads mee." De Jong vindt dat een deel van de kiezers geen idee heeft waarover er wordt gestemd. "Ik vind een referendum niet de juiste manier om dit soort beslissingen te nemen", aldus De Jong.

Elly heeft op Facebook een toelichting gegeven op haar interview op de WOS. En, zo laat ze desgevraagd weten, heeft ze een verklaring gestuurd naar het landelijk bestuur van de PvdA, zodat iedereen op de hoogte is hoe ze haar woorden bedoeld heeft.