Archief

Taakstraf voor import verboden middelen

De rechtbank in Breda heeft woensdagmiddag een taakstraf van 60 uur en een celstraf van een maand opgelegd aan de 43-jarige Marc de G. uit Monster, voor zijn betrokkenheid bij de import van illegale gewasbeschermingsmiddelen. Tegen hem was eerder een half jaar cel geëist.

Het gaat om de import van 20.500 kilo van de in Nederland verboden middelen bitoxybacillin en lepidocide via Rusland. Dit middel wordt gebruikt bij bestrijding van spint bij rozen. De G. gaf aan de import leiding als directeur van het inmiddels failliete kassenbouwbedrijf Bulneth uit Poeldijk.

De middelen werden vervolgens - volgens afspraak - voorzien van valse etiketten ('bladglans' en 'bladvoeding') en valse facturen en doorverkocht aan een groothandel in Oosterhout. Dat bedrijf leverde de middelen aan rozenkwekers, die ook van de handel afwisten. Dit alles speelde zich af in de periode van begin 2009 tot eind 2010.

De afspraken waren gemaakt in de periode dat de vader van de Monsternaar directeur van het bedrijf was. Toen die overleed, nam De G. het bedrijf over. De rechtbank oordeelt dat De G. weliswaar niet de initiatiefnemer was van de handel in de middelen, "echter hij heeft wel volledig ingestemd met de werkwijze zoals door zijn vader was afgesproken". Verder wordt meegewogen dat de zaak al in februari 2011 werd geopend en er nu pas uitspraak wordt gedaan. Dat is volgens de rechtbank drie jaar te laat.

Een medeverdachte, een 46-jarige man uit Oosterhout, is tot dezelfde straf veroordeeld. Het bedrijf waarvoor de man uit Oosterhout werkte, moet een boete van 80.000 euro.

Categorieen:
Monster Poeldijk 112