Archief

Westland denkt aan uitbesteding Kindpakket

De gemeente Westland onderzoekt de mogelijkheid om de uitvoering van haar Kindpakket in handen te geven van de Stichting Leergeld. "Die stichting kan veel meer uit het Westland halen dan de gemeente kan doen", zei wethouder El Mokaddem maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

In reactie op vragen van de fracties van CDA en GBW verwees de wethouder naar Den Haag, waar de ondersteuning al op die manier gebeurt. El Mokaddem en de Stichting Leergeld bekijken momenteel alle plussen en minnen van een overdracht van de uitvoering van het Kindpakket. De gemeente zit vooral met de vraag, waardoor het komt dat van de 2.200 kinderen die voor ondersteuning in aanmerking komen, slechts bijna 28 procent daarvan tot dusver gebruik maakt.



De regeling is bedoeld voor gezinnen met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum. Daar zitten niet alleen uitkeringsgerechtigden onder, maar ook gezinnen waar simpelweg een laag werk-inkomen is. Raadslid Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig) riep de veronderstelling op, dat juist in deze laatste groep schaamtegevoelens voor ouders een hindernis zouden kunnen vormen om een beroep te doen op het Kindpakket.

Basisvoorziening

Kindpakket Westland is sinds begin 2015 een gemeentelijke basisvoorziening voor kinderen uit minima-gezinnen. Hierbij geldt dat voor al deze kinderen dezelfde voorwaarden gelden; er kan in individuele of afwijkende gevallen geen uitzondering worden gemaakt.

Stichting Leergeld biedt deze gezinnen een vangnet en komt in actie als bestaande voorzieningen van gemeente en particuliere organisaties niet toereikend zijn of geen uitkomst bieden. Stichting Leergeld beoordeelt iedere situatie op zijn eigen merites en handelt daar naar. Met andere woorden: juist in die uitzonderlijke situaties waar het Kindpakket Westland geen uitkomst biedt, doet Stichting Leergeld dat wel.



Een voorbeeld: het verstrekken van een fiets kan bij het gemeentelijke pakket pas op de leeftijd dat kinderen naar een brugklas gaan. Stichting Leergeld kan na individuele toetsing besluiten om ook aan een kind dat nog op de basisschool zit, een fiets te verstrekken.

Categorieen:
Westland Politiek