Archief

Westland: in vijf jaar 413 statushouders gehuisvest

De gemeente Westland heeft de afgelopen vijf jaar 413 statushouders gehuisvest. De meesten wonen in Naaldwijk (132). In Honselersdijk (4), Maasdijk (2) en Kwintsheul (1) zijn de minste statushouders te vinden.

Dit blijkt uit een overzicht in het antwoord door het college van B en W op vragen van GemeenteBelang Westland. Die vroeg zich af of de voorgenomen huisvesting van een gezin van negen personen in een huis in Maasdijk wel zo wenselijk is.

Het college benadrukt dat er in overleg met de woningcorporaties wordt gestreefd naar een evenwichtige spreiding over kernen en wijken, maar dat zoiets afhankelijk is van het aanbod aan beschikbare sociale huurwoningen. En dat aantal is in grotere kernen groter dan in kleinere.

Na Naaldwijk wonen de meeste statushouders in 's-Gravenzande (80), Wateringen (70) en Monster (57). De Lier huisvest 35 statushouders, Poeldijk 27 en Heenweg 5. In Ter Heijde is geen enkele statushouder ondergebracht, omdat daar geen geschikte woningen zijn.

Wat betreft de huisvesting van het gezin in Maasdijk stelt het college dat het gaat om een aangepaste en verbouwde woning, die qua grootte passend is voor een gezin bestaande uit ouders en zeven kinderen.